UiTM Pahang dan penglibatan dalam aktiviti teater Melayu: sebuah dokumentasi / Mohd Samsuri Ghazali ... [et al.] - Ghazali, Mohd Samsuri; Md Pauzi, Suria Fadhilah; Azer, Ilyani; Che Hamzah, Hamnah; Mohamad, Siti Aishah (2015)
Pengalaman UiTM Pahang menjadi tuan rumah kepada penganjuran Festival Teater peringkat Nusantara iaitu Festival Teater Tiga Negara yang menggabungkan Indonesia, Brunei dan Malaysia merupakan pemangkin kepada perkembangan aktiviti teater di negeri Pahang. Secara tidak langsung, aktiviti ini telah menaikkan nama UiTM Pahang di peringkat negara serantau. Walaupun tidak mempunyai jurusan kesenian di peringkat pembelajaran, namun beberapa usaha yang dilakukan oleh pihak UiTM Pahang telah sedikit sebanyak memberi sumbangan kepada perkembangan budaya khususnya di negeri Pahang dan Malaysia amnya. Tulisan ini akan mendokumentasikan penglibatan UiTM Pahang dalam aktiviti Teater Melayu di pelbagai peringkat samada di peringkat universiti, negeri, kebangsaan dan Nusantara.