Pelancongan di Malaysia: tinjauan corak motivasi dan ciri-ciri perjalanan pelancong tempatan pada hujung minggu di negeri-negeri terpilih / Mohd Roswodi Mat Zin and Kushairi Rashid - Mat Zin, Mohd Roswodi; Rashid, Kushairi (2008)
Kementerian Pelancongan telah merangka pelbagai dasar dan strategi untuk menggalakkan orang ramai terutamanya penjawat awam pergi melancong pada hujung minggu dengan pemberian cuti pada minggu pertama dan ketiga kemudiannya aplikasi sistem bekerja 5 hari di sektor awam. Dengan harapan, masa cuti tersebut digunakan untuk bersama keluarga menikmati tempat-tempat menarik. Namun krisis kenaikan harga minyak pasaran antarabangsa dan tempatan serta peningkatan kos sara hidup penduduk dijangka akan rnembantutkan usaha tersebut. Senario sebegini memberikan banyak tanda tanya kepada semua pihak terutamanya kepada penyelidik sama ada cuti tersebut digunakan untuk melancong atau hanya berehat bersama keluarga di rumah? Mengikut teori, motivasi pelancong boleh wujud dalam pelbagai tujuan seperti pendidikan dan kebudayaan, menikmati sesuatu yang lain daripada kebiasaan, keagamaan, aktiviti sukan, bisnes, kesihatan, berjumpa kawan dan saudara, keluar dari masalah di bandar, menikmati rnakanan dan minuman, membeli-belah, aktiviti lasak malah banyak lagi. Melihat kepada keperluan tersebut penyelidikan corak motivasi dan ciri-ciri perjalanan oleh penjawat awam pada hujung minggu telah dijalankan. Dengan harapan penyelidikan ini dapat menjelaskan corak rnotivasi, ciri-ciri perjalanan, aktiviti masa lapang, destinasi pilihan dan pandangan serta komen pekerja di sektor awam pembangunan pelancongan di destinasi yang dilawati pada cuti hujung minggu.