Stressor' di kalangan pelajar-pelajar Uniten, Kampus Bandar Muadzam Shah, Pahang Darul Makmur / Norzamri Ishak - Ishak, Norzamri (2008)
Kajian ini bertajuk 'stressor' di kalangan pelajar Uniten. yang bertujuan untuk melihat masalah stres di kalangan pelajar yang mengambil jurusan Perakaunan dan Pengurusan Perniagaan. Kajian ini menitik beratkan empat kategori stres yang diadaptasikan daripada Reynolds (1985) iaitu: I. Dysphoric mood 2. Anhedonia/Negative Affect 3. Negative Self Evaluation 4. Somatic Complaints yang diterjemahkan kepada 1. Perasaan 'Dysphoric' 2. Perasaan negatif/Anhedonia 3. Penilaian Diri yang Negatif 4. Rungutan 'Somatic '. Kajian ini juga membincangkan profil tingkah laku stres pelajar mengikut faktor demografi umur, jantina, bangsa, aliran, status hubungan ibu bapa, kedudukan di dalam adik beradik, pekerjaan ayah dan ibu juga hubungan ibu bapa responden masa kini. Cadangan pencegahan dan beberapa cadangan untuk diguna pakai di masa hadapan.