Tanaman buah-buahan nadir warisan Malaysia / Anisah Mohammed and Mohamad Amir Shah Yusop - Mohammed, Anisah; Yusop, Mohamad Amir Shah (2015)
Malaysia yang beriklim khatulistiwa mempunyai lebih 370 spesis buah-buahan yang ditanam dan tumbuh secara meliar. Spesis pokok buah-buahan ini dikategorikan kepada dua iaitu buah-buahan utama dan buah-buahan nadir. Lebih daripada 70 spesis buah-buahan adalah terdiri daripada pokok buah-buahan nadir. Pokok buah-buahan nadir ini bermaksud buah-buahan yang jarang-jarang ditanam dan dijumpai malah tidak dikomersilkan. Ianya banyak ditemui dikawasan perkampungan dan pinggir hutan. Antara spesis buah-buahan nadir yang dijumpai ditanam di Malaysia adalah seperti gajus, kuini, kundang, nona, keradang, mentega, ceri, cermai, melaka, jentik-jentik, rambai, belimbing masam, asam gelugur, asam jawa, petai, jering, nam-nam, sentul, pala, jambu mawar, salam, salak, delima, bilak, pulasan, redan dan kelumpang. Pokok buah-buahan nadir ini bukan hanya berguna untuk menghasilkan buah malah setiap bahagian dari pokok tersebut seperti bunga, daun, akar dan biji mempunyai khasiat perubatan yang tersendiri. Keunikan tekstur pokok buah nadir yang berbeza saiz, warna dan bentuk mempunyai nilai dalam tanaman landskap. Potensi pokok buah-buahan nadir masih belum diterokai sepenuhnya dan ramai di kalangan generasi baru yang tidak mengetahui akan kewujudan spesis pokok buah-buahan tersebut. Oleh yang demikian, kempen kesedaran dan pemuliharaan spesis pokok buah-buahan nadir perlu dipergiatkan demi memelihara kewujudan spesis pokok tersebut daripada pupus ditelan arus kemodenan.