Menerapkan budaya niaga Islam di kalangan usahawan Melayu / Normilia Abd Wahid and Nurul Nadia Abd Aziz - Abd Wahid, Normilia; Abd Aziz, Nurul Nadia (2015)
Seringkali usahawan Melayu dimomokkan dengan pandangan yang negatif yang membelakangkan kebolehan mereka dalam bidang perniagaan. Untuk membuang tanggapan negatif sebegini, usahawan Melayu perlu memahami bahawa berniaga merupakan suatu tuntutan di dalam agama. Justeru, usaha ke arah meningkatkan prestasi perniagaan adalah menjadi satu keperluan bahkan demi untuk mengukuhkan ekonomi dan ummah di dalam negara. Oleh itu penulisan ini membincangkan peri pentingnya memahami dan menerapkan budaya niaga Islam dikalangan usahawan Melayu. Selain menjelaskan budaya Ali Baba adalah antara faktor yang menghalang daya tahan dan daya saing di kalangan usahawan Melayu berbanding bangsa lain. Isu Ali Baba ini perlu ditangani secara serius bagi mencapai sasaran ekonomi yang lebih seimbang.