Kemalangan jalan raya di persimpangan: kajian kes di Bandar Tun Abdul Razak Jengka, Pahang / Mohd Faizal Azrul Azwan Muhamed ... [et al.] - Muhamed, Mohd Faizal Azrul Azwan; Mohd Zaki, Suhanom; Ramli, Noor Affeeda; Mohamed Badri, Shamsul Nizam; Mat Yunus, Nor Khairunnisa (2015)
Kemalangan jalan raya merupakan satu permasalahan yang serius yang dihadapi oleh negara pada masa kini. Statistik angka kemalangan jalan raya semakin meningkat berdasarkan kajian yang telah dibuat oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalanraya Malaysia (MIROS). Akibat daripada kemalangan ini, ia membawa implikasi yang besar terutama kepada negara serta keluarga mangsa. Implikasi pelbagai aspek sosio-ekonomi yang bukan sahaja melibatkan kehilangan nyawa malah ia merupakan satu kerugian kepada kehilangan kualiti kehidupan. Lantaran daripada itu, satu kajian kes telah dilaksanakan untuk menyiasat punca utama kemalangan jalan raya. Kajian kes ini dilakukan di Bandar Pusat Jengka, Pahang. Sebanyak 50 borang soal selidik telah diedarkan kepada individu yang juga pengguna jalan raya di sekitar Bandar Pusat Jengka. Teknik pensampelan mudah digunakan. Data-data telah dianalisa dengan menggunakan SPSS versi 20.0 iaitu statistik deskriptif. Dapatan kajian diharapkan dapat memberi satu maklumat lengkap tentang punca kemalangan jalan raya yang dapat digunakan oleh ahli akademik untuk membantu dalam mengurangkan angka statistik kemalangan jalan raya di Malaysia. Hasil daripada kajian ini mendapati punca kepada berlakunya kemalangan di persimpangan jalan raya adalah daripada sikap pemandu itu sendiri dengan 86% yang bersetuju dengan pernyataan itu. Dalam pada itu, objektif kajian ini untuk mengenalpasti punca kepada kemalangan jalan raya adalah tercapai.