MD lego meningkatkan kefahaman dan kemahiran murid dalam topik darab dan bahagi / Karthikesan Manikabasagan - Manikabasagan, Karthikesan (2020)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengatasi masalah murid dalam operasi darab dan bahagi. Tindakan difokuskan untuk meningkatkan penguasaan algoritma dan konsep dalam pendaraban dan pembahagian. Kaedah 'MD Lego' diperkenalkan untuk mengatasi masalah murid. Kaedah 'MD Lego' merupakan satu kaedah yang boleh menyelesaikan operasi darab dan bahagi serta merangsangkan semua tahap murid dimana murid yang menguasai dan tidak menguasai sifir juga dapat menguasai kemahiran bahagi dan darab. Cara pengumpulan data yang digunakan dalam kajian ini ialah ujian pra dan pasca. Data dikumpul dan dianalisis secara kuantitatif. Hasil analisis data menunjukkan bahawa penggunaan Kaedah 'MD Lego' dapat meningkatkan penguasaan algoritma dan konsep kedua-dua operasi tersebut. Kaedah ini juga akan membantu murid untuk mudah menyelesaikan soalan darab dan bahagi serta memotivasikan murid secara positif. Penyelidikan ini berjaya membantu memperbaiki amalan pendidikan ke arah peningkatan yang lebih baik dan menyemai nilai-nilai positif dalam diri saya.