Misi topi bulat: menggapai impian, sejuta harapan / Sarini Ahmad Wakid - Ahmad Wakid, Sarini (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Langkah untuk memulakan perjalanan PhD ini bermula sebelum saya memulakan tugas di UiTM. Ketika itu saya masih bertugas di sebuah universiti awam sebagai pengajar sementara. Oleh kerana beberapa kekangan, ianya tertangguh walaupun saya telah mendapat tempat dan biasiswa. Saya meneruskan karier dengan berkhidmat di sebuah institusi pengajian tinggi swasta sebelum saya menyertai barisan tenaga pengajar akademik UiTM Kampus Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Masa berlalu dengan pantas tanpa sedar, lebih sedekad saya menangguhkan perjalanan PhD ini rupanya! Lantas, saya tidak lagi teragak-agak untuk mengambil peluang dalam permohonan biasiswa bersama beberapa teman rapat. Syukur, akhirnya saya berpeluang untuk melanjutkan pengajian di Fakulti Sains, UPM dengan tajaan oleh Southeast Asean Regional Center for Graduate Study and Research in Agriculture (SEARCA) dan UiTM. Saya mendapat bimbingan dan dorongan dari penyelia dari UPM (Prof. Madya Dr Nor Azwady Abd Aziz) dan UM (Prof Madya Dr Zazali Alias) yang bersama sejak dari awal penyediaan kertas cadangan sehingga pelaksanaan projek penyelidikan.