Padi Mutan: apa yang perlu diketahui? / Dr Nor'aishah Hasan - Hasan, Nor'aishah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Padi berasal dari keluarga Poaceae dan terdapat dua spesies khusus iaitu Oryzae sativa dan Oryzae glaberrima. Beras merupakan tanaman ketiga paling banyak ditanam di dunia (FAO, 2022) dengan Asia mendahului dengan menguasai sehingga 90% pengeluaran beras global. Malaysia merupakan tempat ke-28 (pengeluaran beras dunia) dimana 1.8 juta tan metrik yang ditanam di sawah seluas 0.70 juta. Sasaran 90% SSL (Self Sufficiency Level), namun hanya 70% berjaya dihasilkan dan 30% diimport dari Myanmar dan Thailand. Kawasan penanaman padi kekal malar (0.67-0.70 juta ha) sepanjang 10 tahun.