Anak tidak membesar seperti sepatutnya: haruskah ibu ayah risau? / Suwaibah Mohamed - Mohamed, Suwaibah (2022)
Malaysia menunjukkan kadar kebantutan yang lebih tinggi (20.7%) berbanding dengan Gaza (7.4%), hampir sama dengan negara bermasalah perang Iraq dan ketinggalan jauh daripada Mexico, Macedonia dan Kazakhstan. Ini sangat mengejutkan dan tidak sepatutnya berlaku. Selaku negara yang telah keluar daripada sebuah negara berstatus mundur kepada negara membangun yang progresif, masalah berkaitan status kesihatan seperti penyakit berjangkit, kekurangan nutrisi, kadar pertumbuhan kanak-kanak yang rendah seperti yang sering berlaku di negara dunia ketiga yang berpendapatan rendah dan mundur seharusnya tidak berlaku. Ini memandangkan negara kita mempunyai akses kepada makanan dan fasiliti kesihatan yang jauh lebih baik berbanding negara- negara tersebut. Walaubagaimanapun, hal ini sangat mengejutkan kita kerana data di Malaysia menunjukkan sebaliknya.