Penilaian terhadap tahap efikasi diri dan pengetahuan isi kandungan dalam kalangan guru matematik / Ku Hafisal Ku Mahamud and Abdull Sukor Shaari - Ku Mahamud, Ku Hafisal; Shaari, Abdull Sukor (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2020)
Transformasi pendidikan di Malaysia pada masa kini memerlukan para guru untuk melengkapkan diri dengan efikasi dan pengetahuan yang tinggi seiring dengan keperluan pembangunan pendidikan Negara. Berdasarkan kepada kerangka tersebut, kajian ini bertujuan mengkaji tahap efikasi guru dan pengetahuan isi kandungan dalam kalangan guru matematik di sekolah menengah negeri Kedah. Kajian ini menggunakan reka bentuk tinjauan secara rentasan menggunakan pendekatan kuantitatif melibatkan 343 orang guru matematik. Analisis deskriptif berkaitan skor purata (min) digunakan untuk menjelaskan tahap setiap pemboleh ubah yang dikaji. Hasil dari analisis mendapati skor purata (min) kedua-dua pemboleh ubah iaitu efikasi guru (min=3.72) dan pengetahuan isi kandungan berada pada tahap yang tingg. Hasil kajian dilihat dapat dijadikan garis panduan kepada Kementerian Pendidikan Malaysia untuk merangka program latihan perguruan di institusi-institusi pendidikan negara.