Penyelidikan / Ainorkhilah Mahmood, Haslinda Abdul Hamid and Intan Syaffinazzilla Zaine - Mahmood, Ainorkhilah; Abdul Hamid, Haslinda; Zaine, Intan Syaffinazzilla (Jabatan Sains Gunaan, 2021)
Unit pengurusan penyelidikan (RMU) ditubuhkan sebagai unit sokongan kepada Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang dan memainkan peranan utama sebagai pusat pengumpulan maklumat dan penghasilan produk yang melibatkan empat (4) portfolio utama iaitu penyelidikan, perundingan, inovasi dan harta intelek. Berdasarkan petunjuk prestasi utama (KPI) bagi portfolio penyelidikan, terdapat beberapa kategori geran yang perlu dicapai oleh JSG, di antaranya geran universiti (PI 66), geran nasional (PI 67), geran industri (PI 68) dan geran antarabangsa (PI 69). Sehubungan dengan itu, pada tahun 2020, beberapa orang staf JSG telah menghantar permohonan untuk beberapa geran universiti, geran nasional, geran industri dan geran antarabangsa seperti Fundamental Research Grant Scheme (FRGS), Malaysia Toray Science Foundation (MTSF), Kurita Water Environmental Foundation (KWEF), Nippon Sheet Glass Foundation dan sebagainya. Bagi mengukur pencapaian JSG pada tahun 2020, satu analisis telah dilakukan berdasarkan PI yang telah ditetapkan oleh universiti seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 1. JSG telah memperoleh satu geran universiti melalui Cik Nor Aimi Wahab bernilai RM5,000 dan satu geran antarabangsa melalui Dr Ainorkhilah Mahmood yang bernilai RM16,913.88 daripada Nippon Sheet Glass Foundation yang telah didaftarkan sebagai geran biaya terus. Berdasarkan maklumat tersebut, JSG belum berjaya mencapai KPI untuk portfolio penyelidikan bagi tahun 2020.