Program sahabat Greenation@UiTMCPP Taman Rarecreation & Relaxology / Haslinda Abdul Hamid, Noorezal Atfyinna Mohammed Napiah and Wan Zarina Wan Kamaruddin - Abdul Hamid, Haslinda; Mohammed Napiah, Noorezal Atfyinna; Wan Kamaruddin, Wan Zarina (Jabatan Sains Gunaan, 2021)
Pada September 2020, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Pulau Pinang telah menganjurkan program penghijauan (greenation) kampus yang disertai oleh semua fakulti, bahagian dan unit. Program yang dilancarkan di kampus Permatang Pauh ini ialah suatu usaha murni yang dicetuskan oleh Rektor UiTM Cawangan Pulau Pinang. Ini adalah satu usaha yang dilakukan untuk melestarikan dan menghijaukan seluruh kawasan kampus ke arah yang lebih mesra alam sekitar. Jabatan Sains Gunaan (JSG) turut tidak ketinggalan menyertai program ini apabila diamanahkan sebidang kecil tanah untuk 'dihijaukan' mengikut idea dan kreativiti tersendiri.