Pediculosis capitis di kalangan kanak-kanak kurang bernasib baik / Dr Aida Syafinaz Mokhtar - Mokhtar, Aida Syafinaz (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Jangkitan kutu kepala atau lebih dikenali dengan istilah pediculosis capitis adalah penyakit yang dikaitkan dengan kemiskinan terutamanya di negara membangun termasuk Malaysia. Pediculus capitis adalah infestasi kulit kepala oleh sejenis kutu manusia atau nama saintifiknya Pediculus humanus capitis. Bersaiz kecil (2.1 hingga 3.3 mm), tidak bersayap dan hidup di atas kulit kepala manusia. Ektoparasit ini menghisap darah manusia sebagai perumah, sebagai satu-satunya sumber nutrisi untuk hidup. Kitaran hidup P. h. capitis melibatkan tiga peringkat; (i) telur; yang mengambil masa enam hingga sembilan hari untuk menetas, (ii) tiga peringkat nimfa, dan (iii) dewasa yang boleh hidup sehingga 27 hari di atas kepala perumah. Diagnosis pediculosis capitis dibuat dengan mengenalpasti kutu dewasa, nimfa atau telur yang hidup, dan diagnosis adalah muktamad apabila kutu dilihat merayap di sepanjang rambut, atau disikat keluar daripada kulit kepala.