Picky eater dan autism / Norfazlika Abdul Karim - Abdul Karim, Norfazlika (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Apabila mencecah usia 6 bulan, ibu dan bapa seharusnya memperkenalkan makanan separa pejal kepada bayi mereka. Ini kerana, seiring dengan usianya, bayi memerlukan khasiat selain daripada susu ibu untuk membantu tumbesarannya. Setiap ibu dan bapa pasti teruja apabila bayi mereka sudah mencecah usia 6 bulan kerana ia merupakan satu perubahan yang besar dalam kehidupan seorang bayi. Apabila si manja sudah boleh mengambil makanan separa pejal, semestinya ibulah orang yang paling sibuk untuk menyediakan pilihan menu serta jadual pemakanan bagi bayi mereka. Mengimbau kembali kenangan ketika anak bongsu saya berusia 6 bulan, saya gemar menyediakan makanan bayi yang dimasak sendiri dengan menggunakan bahan-bahan yang segar. Sayur-sayuran dan buah-buahan organik adalah pilihan yang terbaik kerana terhindar daripada risiko pencemaran. Puri buah-buahan adalah di antara pilihan menu yang sering saya sediakan untuk anak saya selain daripada puri sayur- sayuran dan bubur. Pada mulanya, anak saya menerima segala jenis makanan separa pejal yang diperkenalkan kepadanya sehingga dia berusia 1 tahun setengah.