Perspektif dunia di sebalik jeriji / Dr. Sa'adiah Shuib - Shuib, Sa'adiah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Jenayah adalah satu kesalahan. Itu jelas. Ini kerana setiap yang melanggar undang-undang itu adalah salah. Jenayah itu kejahatan. Itu juga jelas. Ia dikatakan jahat kerana atas sebab kesan kepada pihak lain yang memudaratkan. Kadangkala bukan seseorang itu sengaja untuk melakukan jenayah. Namun begitu, manusia yang lemah imannya akan mudah tewas apabila memandang kemewahan, lalu ia disalahgunakan. Mencari keseronokan yang akhirnya menghanyutkan. Tiada ibu bapa di dunia ini yang ingin membiarkan anak- anak mereka melakukan kejahatan. Anak adalah amanah daripada Allah SWT dan ianya sebahagian daripada ujian Allah SWT kepada kita hamba-Nya. Namun begitu, kesibukan ibu bapa dalam mencari rezeki untuk keluarga sememangnya mengehadkan masa ibu bapa untuk bersama anak-anak.