Cepat kaki dan ringan tangan dalam memelihara alam: beri manfaat kepada tubuh badan / Farihana Abdul Razak - Abdul Razak, Farihana (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Alam sekitar sangat penting dalam melestarikan kehidupan manusia. Namun begitu, isu alam sekitar merupakan perkara yang tidak berpenghujung. Pelbagai kerosakan terhadap alam dilakukan oleh manusia sendiri sehinggakan sehelai tisu muka boleh dibuang melalui tingkap kereta. Belum lagi kisah melemparkan plastik bungkusan sisa makanan ke dalam sungai dan tentang pembuangan najis haiwan peliharaan di rumah jiran. Tahap keprihatinan manusia terhadap keadaan sekeliling bergantung kepada individu. Semak samun dan lalang di tepi rumah, bau sampah yang tidak menyenangkan, bangunan seperti dewan dan taman permainan yang dibiarkan rosak serta usang dan longkang tidak diselenggara boleh memberi implikasi yang tidak sihat kepada imej persekitaran dan tubuh badan individu yang tinggal berhampiran. Keadaan alam sekitar memberi kesan kepada kehidupan manusia. Oleh itu, kesedaran dalam memulihara dan menjaga alam sekitar perlu diterapkan dalam diri setiap individu. Amalan yang baik dan berterusan akan sentiasa memberi manfaat. Kesihatan fizikal dan mental juga bertunjangkan kepada persekitaran yang baik. Persekitaran yang tercemar dan tidak dipelihara akan mengundang kepada pelbagai risiko penyakit.