Pelajar 'mati kutu' dengan tugasan pengaturcaraan: bagaimana mengatasinya? / Elly Johana Johan ... [et al.] - Johan, Elly Johana; Wan Mohammad, Wan Anisha; Mohd Mydin, Azlina; Mohamed Yusoff, Syarifah Adilah (Unit Penerbitan JSKM, 2021)
Satu kaedah untuk menilai, kefahaman pelajar dalam pembelajaran pengaturcaraan adalah melalui tugasan pengaturcaraan yang biasanya dijalankan semasa sesi makmal. Walaupun banyak contoh dan latihan dibincangkan semasa kuliah, pelajar masih mempunyai masalah untuk menulis kod atur cara secara individu. Keadaan ini agak menonjol bagi kelompok pelajar sederhana dan lemah. Secara tradisional, tugasan makmal yang diberikan kepada pelajar adalah dalam bentuk huraian berasaskan masalah. Masalah biasanya dihuraikan seperti dalam buku teks tanpa sebarang bimbingan untuk membantu pelajar menyelesaikannya. Kajian kesusasteraan mendapati bahawa, pelajar yang disuruh menulis atur cara lengkap berada dalam keadaan dibelenggu tekanan, tidak pasti bagaimana untuk bermula, dan terkapai-kapai tanpa tujuan. Justeru artikel ini mengetengahkan panduan penyediaan tugasan makmal yang boleh membantu pelajar menyelesaikan tugasan dengan lebih lancar.