Amalan pemakanan remaja kini / Mohd Halim Razali - Razali, Mohd Halim (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Dalam dunia yang dipenuhi dengan kemajuan teknologi dan sains yang pesat berkembang, kita sering kali diherdik dengan isu-isu yang berkaitan dengan pemakanan yang merupakan salah satu tunjang dalam melahirkan masyarakat yang sihat khususnya dikalangan remaja di negara kita. Pengabaian atau ketidakcukupan nutrisi dan amalan pemakanan yang seimbang dalam kalangan remaja amatlah membimbangkan kerana ianya akan mempengaruhi khususnya kepada tahap kesihatan seseorang individu itu sendiri secara menyeluruh. Jika kita dapat lihat kebanyakan masyarakat kita pada zaman dahulu mempunyai masalah kekurangan zat dan vitamin tetapi realitinya kini masalah-masalah kesihatan seperti masalah lebihan kolestrol, lebihan gula dan juga kegemukan merupakan masalah yang tiada penghujungnya akibat daripada tabiat pemakanan yang tidak seimbang dan dilihat tidak sihat juga menjadi salahsatu faktor utama. Dalam konteks ini, kita perlulah memandang perkara secara serius dan mengambil beberapa tindakan yang cepat untuk mengawalkan permakanan bagi golongan remaja kita dari terus mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat.