Tatacara mudah menganalisa ujian hipotesis menggunakan Microsoft Excel / Maisurah Shamsuddin, Siti Balqis Mahlan and Siti Nurleena Abu Mansor - Shamsuddin, Maisurah; Mahlan, Siti Balqis; Abu Mansor, Siti Nurleena (Unit Penerbitan JSKM, 2022)
Microsoft Excel merupakan salah satu medium yang sering digunakan untuk menganalisis data dengan mudah. Salah satu kegunaannya ialah dapat membentuk formula dan dijadikan garis panduan dalam menyelesaikan masalah berkaitan statistik. Statistik sering digunakan untuk menganalisis dan memahami prestasi dan trend dalam pelbagai pekerjaan. Pelajar dalam kursus kejuruteraan juga mengambil statistik sebagai salah satu mata pelajaran yang diperlukan. Oleh itu, alat bantu belajar diwujudkan menggunakan perisian Microsoft Excel untuk membantu pelajar memahami topik statistik, terutamanya ujian hipotesis. Ia merupakan salah satu usaha pendidik untuk membantu pelajar memahami konsep statistik. Ia mudah digunakan dan mudah diperolehi. Dapatan kajian berkaitan keberkesanannya menunjukkan alat ini dapat menjimatkan masa pelajar untuk memilih ujian hipotesis yang betul. Secara tidak langsung dapat mengurangkan kesilapan dalam menyelesaikan topik ujian hipotesis. Usaha ini diharapkan dapat membimbing pelajar dalam ujian hipotesis dengan cara yang tepat dan teratur.