Penukaran nama Maktab MARA kepada Institut Teknologi MARA dan upacara peletakan batu asas ITM / 14 Oktober 1967 - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti
Maktab MARA telah diberikan nama baharu iaitu Institut Teknologi MARA (ITM) berkuatkuasa pada 14 Oktober 1967 iaitu semasa Upacara Perletakan Batu Asas ITM di Batu Tiga, Jalan Klang, Selangor yang telah disempurnakan oleh YAB Tun Abdul Razak bin Hussien, Timbalan Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Pembangunan Negara dan Luar Bandar pada ketika itu. Encik Arshad Ayud telah dilantik sebagai Pengarah ITM yang pertama dengan jumlah pelajar pada masa tersebut seramai 1,491 orang.