Kepentingan dan faktor pembangunan video muzik dalam industri hiburan di Malaysia / Mohd Abqari Ayob, Liza Marziana Mohammad Noh dan Suniza Mustafa - Ayob, Mohd Abqari; Mohammad Noh, Liza Marziana; Mustafa, Suniza (Faculty of Art and Design, 2022)
Video merupakan medium penyampaian maklumat yang berperanan besar dalam kehidupan manusia pada masa kini. Kemunculan aplikasi sebagai media baharu telah meningkatkan lagi peranan video khususnya dalam industri hiburan. Video muzik adalah gabungan antara media bunyi dan media visual. Video muzik mempunyai kelebihan tersendiri dalam menarik perhatian penonton. Video muzik dapat ditonton secara visual menerusi persembahan nyanyian dan tarian penyanyi. Impak video muzik kepada penonton amatlah besar, sama ada menjadi ikutan gaya fesyen dan personaliti dari imej penyanyi ataupun pelakon video tersebut. Dalam erti kata lain, ia dapat menarik minat penonton untuk mengikuti trend budaya muzik popular. Di Malaysia, video muzik kian berkembang dengan pesatnya. Ramai penggemar muzik dewasa ini menjadikan video muzik sebagai platform menikmati hiburan, akan tetapi dalam konteks industri video muzik kurang mendapat perhatian besar berbanding di luar negara. Walhal video muzik boleh menyumbang penjanan pendapatan yang besar kepada pemain industri termasuk golongan artis disamping melonjakkan industri hiburan tanahair. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengkaji kepentingan video muzik dan mengenal pasti faktor-faktor yang dipertimbangkan sebelum mereka bentuk video muzik. Kajian ini menggunakan kaedah pengumpulan data seperti temu bual pemain industri khususnya pengarah dan individu yang pernah terlibat dalam industri hiburan. Kajian ini diharapkan dapat memberi ilmu pengetahuan dan manfaat kepada para pengkaji industri hiburan, mereka yang berada dalam produksi pembuatan video, ahli muzik serta penggiat industri muzik.