UiTM News Hub: Alat muzik warisan Kesultanan Melayu / Noraiman Suhaidi Norizam - Norizam, Noraiman Suhaidi (UiTM Press, 2022)
2 Disember 2022 - Shah Alam; Warisan Kesultanan kian dilupakan oleh masyarakat kini. Untuk menyemarakkannya kembali, pihak Perpustakaan Tun Abdul Razak dengan kerjasama strategik Kursi Institusi Raja-Raja Melayu, UiTM telah menganjurkan satu program Bicara Pakar@PTAR yang bertajuk Alat Muzik Warisan Kesultanan Melayu. Panel jemputan dari Kolej Pengajian Seni Kreatif, Universiti Teknologi MARA iaitu Encik Kamrulbahri Hussin yang merupakan pensyarah kanan Konservatif Muzik. Bicara ini dikendalikan oleh Puan Siti Rohayu Mohamad Yusof yang merupakan Pustakawan Kanan Perpustakaan Tun Abdul Razak. Alat muzik tradisional merupakan warisan budaya bagi setiap kaum di Malaysia. Pada zaman kemegahan era kesultanan Melayu, alat muzik digunakan sebagai alat untuk menghiburkan dan menyebarkan maklumat. Muzik tradisional secara amnya digunakan sebagai lambang budaya sesuatu bangsa selain daripada tujuan untuk hiburan dan mengiringi upacara-upacara adat tertentu.