Pelajar wanita di institusi pengajian tinggi awam dan swasta lebih ramai daripada lelaki: masalah dan kesan kepada penggunaan sumber tenaga manusia / Mohd Salleh Lebar - Lebar, Mohd Salleh (2002)
Senario kelebihan pelajar wanita dari pelajar lelaki di pusat pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA dan IPTS) sering diperkatakan oleh pihak masyarakat pada masa kini. Pelbagai kajian dan kelohan daripada pihak-pihak tertentu telah dikeluarkan namun ia masih lagi berterusan dan kadang-kadang membimbangkan. Benarkah kelebihan yang berlaku disebabkan oleh dasar pihak Kementerian Pendidikan yang dari awal-awal lagi telah memilih daripada pelajar yang terbaik dan cemerlang dalam bidang akademik sahaja yang diterima masuk ke IPTA atau ada faktor-faktor lain di sebaliknya? Sebenarnya untuk menjawab persoalan ini adalah agak sukar kerana tingkah laku pelajar dan keadaan persekitaran juga mempengaruhi sikap dan minat seseorang pelajar untuk meneruskan pengajian yang lebih tinggi. Dalam hal ini fokus kita bukan sahaja ingin mengetahui sebab-sebab senario itu berlakunya tetapi juga terhadap kesan penggunaan sumber tenaga manusia.