Pengurusan pengetahuan yang strategik: pengupayaan organisasi di dalam k-ekonomi / Suhaimi Sudin - Sudin, Suhaimi (2002)
Pengurusan ilmu pengetahuan bermakna merekabentuk keupayaan organisasi memperolehi, berkongsi, dan menggunakan pengetahuan untuk kelangsungan dan kejayaan organisasi mencapai matlamatnya. Idea pengurusan pengetahuan telah dievolusikan oleh Peter Drucker (1993), Paul Strassmann (1994), Peter Senge (1990), Leonard-Barton (1995) dan Nonaka dan Takeuchi (1995) dan kemudiannya diberi tumpuan oleh pengkaji-pengkaji dan pengurus-pengurus. Tulisan ini memfokus kepada tiga kategori utama pendekatan pengurusan pengetahuan iaitu pendekatan mekanistik, pendekatan budaya/gelagat dan pendekatan sistematik. Strategi perlaksanaan pengurusan pengetahuan dicadangkan dengan memfokus kepada tiga aspek utama iaitu aspek proses, aspek teknologi dan aspek manusia. Kertaskerja ini juga akan membincangkan tentang pengurusan pengetahuan, pendekatan-pendekatan perlaksanaannya dan bagaimana organisasi dapat memanfaatkannya di dalam mewujudkan organisasi yang mampu bersaing di dalam k-ekonomi. Ia juga akan mengupas kesan-kesan pengurusan pengetahuan yang cekap dan berkesan, strategi perlaksanaannya dan halangan-halangan yang mungkin timbul di dalam perlaksanaannya.