Pengenalan kepada pengurusan organisasi menurut perspektif Islam / Anuar Puteh and Ahmad Redzuwan Mohd. Yunus - Puteh, Anuar; Mohd. Yunus, Ahmad Redzuwan (2002)
Organisasi merupakan sebagai satu wadah yang dapat menyatu dan menguruskan segala urusan kemasyarakatan. Pengurusan organisasi dilihat sebagai satu aspek yang amat penting dalam menjamin keberlangsungan dan keberkesanannya. Organisasi yang diurus secara bersistematik akan melahirkan kesan yang efektif. Islam amat menitikberatkan aspek pengurusan organisasi ini bagi menghasilkan pencapaian dalam sesuatu perkara ke tahap yang paling optimum. Kertaskerja ini secara umumnya akan menyentuh tentang sumber, matlamat, asas dan keberkesanan pengurusan organisasi menurut pandangan Islam. Kajian ini akan dikemukakan secara deskriptif berdasarkan kepada pandangan-pandangan dan idea-idea para sarjana pengurusan lampau dan kontemporari. Kajian ini diharapkan dapat dimanfaatkan oleh semua pihak khususnya yang terlibat secara langsung dengan aspek pengurusan dan pentadbiran organisasi.