Seni dalam dunia pendidikan / Mohd Johari Ab. Hamid - Ab. Hamid, Mohd Johari (2002)
Seni dianggap sebagai mata pelajaran sampingan oleh sesetengah ibu bapa. Pandangan negatif ini sebenarnya adalah disebabkan oleh pemahaman cetek dari sumber rujukan dan maklumat yang tidak tepat terhadap kepentingan mata Pelajaran Seni. Kepentingan pendidikan seni adalah lebih penting dalam merealisasikan masyarakat ke arah kehidupan yang lebih sempurna sepertimana kepentingan mata pelajaran lain. Dalam kertas kerja ini akan diperjelaskan kepentingan seni dalam kehidupan manusia. Seni sebenarnya sudah lama memainkan peranan penting dalam dunia pendidikan. Namun, kepentingannya itu tidak disedari. Sama ada disedari atau tidak, Pendidikan Seni sudah disemai kepada semua generasi sejak dari awal kanak-kanak lagi sehingga ke peringkat dewasa. Seni bukan saja mengajar manusia menghayati keindahan, kecantikan atau sebagainya tetapi memupuk nilai-nilai estetika dan nilai nilai kemuliaan dalam diri manusia. Seni harus dilihat sebagai subjek yang mampu 'mengubati' permasalahan yang berlaku dalam jiwa manusia.