Analisis rekabentuk radas ujian hakisan peronggaan / Abdul Talib Bon and Othman Yacoob - Bon, Abdul Talib; Yacoob, Othman (2002)
Perkara utama dalam kajian ini ialah untuk menghasilkan satu rekabentuk radas ujian hakisan peronggaan bagi membolehkan penyiasatan berlakunya perongggaan terhadap satu cakera yang berputar. Rekabentuk ini berdasarkan spesifikasi yang dianalisis menggunakan perisian Autocad 3D. Setelah meneliti pembinaan rekabentuk radas terdahulu beberapa aspek penting perlu dikaji bagi membolehkan radas seumpamanya dapat dirancang pembinaannya. Analisis berdasarkan jenis paip, bahan, geseran dalam paip, penentuan nilai turus pam serta pemilihan pam dan motor. Dua cadangan rekabentuk dicadangkan bagi radas ini setelah analisis tersebut dilakukan. Pertama, menggunakan prinsip gear dan kedua, menggunakan talisawat. Kaedah ini digunakan bagi mendapatkan halaju putaran minimum cakera peronggaan 4200 ppm yang membolehkan kemungkinan bermulanya berlaku peronggaan di dalam kebuk ujikaji. Spesifikasi motor yang dipilih daripada pasaran ialah motor AC dengan halaju pusingan 3600 ppm. Berdasarkan kepada analisis, turus pam yang diperlukan ialah 17 m dan kuasa pam bernilai J03 W. Pemilihan pam yang memenuhi spesijikasi radas adalah dari jenis pam empar berjenama VVC daripada kumpulan ABS Pump.