Pengurusan pengetahuan sebagai satu elemen pengurusan organisasi era K-ekonomi / Aznan Zuhid Saidin - Saidin, Aznan Zuhid (2002)
Dalam suasana K-ekonomi, tumpuan utama asas ekonomi telah berpindah daripada pengeluaran (production) kepada kepada pengetahuan (knowledge). Ini membentuk satu cabaran baru kepada organisasi, terutama daripada segi menguruskan 'sumber' bentuk baru ini. Pengurusan pengetahuan (knowledge management) telah muncul sebagai satu bidang yang baru yang harus diketahui dan difahami. Keperluan untuk mengurus pengetahuan menjadi semakin jelas, sesuai dengan kepentingannya yang strategik, ditambah pula dengan contoh-contoh kejayaan mereka yang telah mengurusnya dan kegagalan mereka yang tidak. Organisasi-organisasi di negara ini harus mengetahui langkah-langkah yang perlu diambil ke arah perlaksanaan pengurusan pengetahuan bagi membolehkan mereka terus maju dan berdaya saing. Kertas ini akan membincangkan secara umum beberapa perkara utama : pengetahuan dan peranannya dalam k-ekonomi, pengenalan kepada pengurusan pengetahuan, kepentingan pengurusan pengetahuan dan beberapa langkah ke arah perlaksanaannya dalam organisasi.