Tinjauan ke atas penggunaan sistem operasi Novell di institusi pendidikan teknikal: satu kajian kes / Ahmad Esa - Esa, Ahmad (2002)
Novell merupakan satu sistem operasi seperti OS Dos, OS unix dan OS Windows yang dipasang secara rangkaian dalam sesebuah makmal atau sesebuah organisasi. Pemasangannya yang berbentuk rangkaian membolehkan wujudnya satu ruang maya untuk pengguna berkongsi utiliti yang ditawarkan oleh sistem operasi tersebut. Oleh itu, satu kajian dijalankan untuk meninjau penggunaan sistem operasi Novell yang menghubungkan pensyarah dan pelajar dalam bentuk komunikasi maya di sebuah institusi pengajian teknikal di Malaysia. Fokus kajian ialah mengenal pasti penerimaan pelajar terhadap pengunaan Novell, meninjau penggunaan sistem operasi Novell, memaksimum pengunaan sistem operasi Novell dan mengenal pasti masalah-masalah daripada penggunaan sistem operasi tersebut. Data dikumpul menerusi soal selidik dan pemerhatian perlaksanaan operasi sistem tersebut oleh penyelidik. Adalah dijangkakan hasil kajian dapat memberi alternatif kepada pemyarah dan pelajar untuk melaksanakan komunikasi maya selain daripada penggunaan e-mel dan bulletin board dan meningkatkan mutu perkhidmatan sistem operasi tersebut dalam sesebuah institusi pendidikan teknikal.