Kesesuaian SPM, STPM, matrikulasi, diploma dan saluran kedua sebagai kelayakan masuk ke universiti / Mohd. Nawi Ab. Rahman and Zulkifley Mohamed - Ab. Rahman, Mohd. Nawi; Mohamed, Zulkifley (2002)
Universiti menapis dan memilih calon berasaskan kriteria supaya setiap yang terpilih itu layak mengikuti kurikulum sesuatu programnya. Selain itu mereka yang terpilih itu hendaklah terdiri daripada set yang terbaik. Berdasarkan keadaan yang berlaku di semua IPTA sekarang tentang pencapaian pelajar pelajarnya kita ragui jika kriteria pemilihan yang ada sekarang merupakan satu kaedah penapisan yang terbaik. Secara umumnya pelajar-pelajar yang memasuki universiti dinilai berdasarkan kelayakan akademik peringkat SPM. STPM, Matrikulasi atau Diploma. Sesuaikah kaedah begini digunakan untuk menyaring pelajar ke IPTA atau terdapatkah lagi kaedah yang lebih sesuai berasaskan teori kecerdasan kontemparori. Antara lain konsep pemilihan pelajar ke IPTA dan aspek kecerdasan yang digunakan untuk membina instrumen ujian penilaian bagi menyaring kemasukan pelajar ke IPTA akan dibincang. Dengan ini. graduan yang akan dihasilkan dapat mencerminkan status sesebuah universiti dan IPTA sebagai pengeluar "Generic Skills".