Masalah dan cabaran ibu bapa dalam pendidikan kanak-kanak berkeperluan khas / Kamarulzaman Kamaruddin - Kamaruddin, Kamarulzaman (2002)
Institusi keluarga memain peranan penting dalam perkembangan pendidikan kanak-kanak cacat memandangkan dunia sosial mereka sangatlah terhad. Ibu bapa sebagai individu yang paling signifikan dalam keluarga memikul tanggungjawab yang besar terutama dalam perkembangan pendidikan anak-anak yang kurang bernasib baik ini. Justeru itu, perhubungan antara ibu bapa dengan anak memainkan peranan penting kerana ianya akan memberi implikasi yang besar bukan sahaja terhadap corak kehidupan bahkan perkembangan pendidikan anak-anak ini. Kertas seminar ini membentangkan kajian yang dibuat ke atas 264 orang ibu bapa yang mempunyai anak yang cacat di negeri Perak. Kajian ini mendapati seramai 72 peratus ibu bapa daripada sampel kajian mengalami gangguan emosi yang perlu kepada pertolongan/psikoterapi. Kajian ini juga mendapati seramai 61.1% daripada sampel kajian mengalami komuniaksi keluarga yang kurang memuaskan. Ini menggambarkan gangguan emosi ibu bapa mempunyai hubungan dengan komunikasi yang kurang memuaskan dalam keluarga mereka. Adalah diharapkan daripada dapatan awal ini, yang amat tentatif sifatnya dapat dijadikan asas untuk pihak-pihak tertentu menyegerakan penyediaan program-program yang boleh meningkatkan pengurusan dan kemahiran keibubapaan seperti Intervensi Awalan (Early Intervention), Kaunseling Keluarga (Family counselling), program belajar berpasangan (partnership) dan Program latihan Keibubapaan (Parent Training Programme) di institusi-institusi pendidikan khas.