Mengapa pengawetan perlu untuk konkrit? / A.R.M. Ridzuan ... [et al.] - Ridzuan, A.R.M; Kamran, S.A; Kamarulzaman, K.B; Diah, A.B.M (2002)
Konkrit merupakan bahan binaan yang paling banyak digunakan di Malaysia. Ia digunakan untuk berbagai jenis struktur dan infrastruktur utama seperti rumah, kedai, jambatan, empangan, menara konkrit dan jalan raya. Di negara kita semua aspek kerja konkrit harus mematuhi piawaian MS 1195 termasuk peraturan mengawet konkrit selepas dibancuh dan diletakan ke dalam acuan. Ini adalah kerana pengawetan akan mempengaruhi ketahanan jangka panjang yang seterusnya akan menyebabkan konkrit memerlukan penyenggaraan yang tinggi. Kajian telah dilakukan untuk menentukan sejauh mana kesan pengawetan terhadap kekuatan jangka panjang. Keputusan jelas menunjukan konkrit yang direndam dalam air memberi kekuatan yang sangat tinggi manakala konkrit yang tidak direndam akan menunjukan kekuatan yang rendah. Ini menunjukan pengawetan amat penting untuk kerja konkrit.