Keselesaan thermal: selesakah sekolah kita? / A.B.M. Diah ... [et al.] - Diah, A.B.M; Saaya, Z.; Kamarulzaman, K.B; Jelani, M.A; Ridzuan, A.R.M (2002)
Kajian telah dibuat di sepuluh buah sekolah sekitar Ipoh untuk mengetahui samada pelajar selesa atau tidak di sekolah. Sekolah yang telah dipilih adalah yang diperbuat dari konkrit dan mengikut pelan yang telah diluluskan oleh pihak Jabatan Kerja Raya Malaysia. Suhu dalam dan luar bilek darjah dan, kelembapan dan temuduga telah dijalankan. Keputusan menunjukan keselesaan thermal hanya wujud untuk beberapa jam sahaja, selepas itu keselesaan telah tiada. Hasil kajian ini dapat digunakan untuk merancang infrastruktur yang perlu dibekalkan disetiap sekolah untuk memberi pelajar lebih selesa pada masa hadapan.