Pembangunan perindustrian Malaysia mengharungi cabaran globalisasi: dari sudut penglibatan bumiputera / Abu Sufian Abu Bakar and Hussin Abdullah - Abu Bakar, Abu Sufian; Abdullah, Hussin (2002)
Dasar Pembangunan Nasional (DPN) yang mengambilalih Dasar Ekonomi Baru (DEB) dengan kerangka menjadikan masyarakat Malaysia sebagai masyarakat industri saintifik yang berlandaskan Wawasan 2020. Sehubungan dengan itu beberapa rancangan pembangunan strategik dari RMKe-6 ke RMKe-8 telah dibuat dengan matlamat masyarakat Malaysia menjadi pemangkin dan pengeluar teknologi di samping sebagai pengguna teknologi. Dalam mengharungi globalisasi dikatakan bahawa mereka yang lemah dan hanya mengharapkan pertolongan orang lain akan ketinggalan. Sebaliknya, mereka yang cekap dan bijak merebut peluang akan berjaya. Persekitaran ekonomi yang terbuka dan pergerakan masa yang semakin pantas tidak memungkinkan seseorang itu duduk berpeluk tubuh menanti bantuan tiba padanya. Lantaran itu, sudah tiba masanya Bumiputera khususnya usahawan mengubah sikap dan bersiap sedia menghadapi cabaran yang semakin hebat. Kertas kerja ini ingin melihat sejauhmana globalisasi memberi kesan kepada polisi kerajaan dan peranan yang dimainkan oleh institusi kewangan. Di samping itu juga ingin melihat bagaimana globalisasi membuka mata masyarakat Bumiputera di dalam mengenal pasti peluang dalam tempoh Dasar Pembangunan Nasional (DPN) yang mempunyai matlamat mewujudkan "masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera" yang berjaya. Peranan Bumiputera dalam pembangunan perindustrian, bagaimana mereka perlu meningkatkan daya saing, berpandangan jauh dan inovatif dalam bidang-bidang perindustrian yang diceburi.