GIS menyokong proses pembuatan keputusan ruangan bagi pemilihan tapak / Zakaria Mat Arof and Khairil Afendy Hashim - Mat Arof, Zakaria; Hashim, Khairil Afendy (2002)
Pembuatan keputusan adalah agenda penting dan setiap yang terhasil ada impaknya. Impak yang positif bererti kesejahteraan dan begitu juga sebaliknya. Manakala pembuatan keputusan melibatkan data-data ruangan adalah lebih komplek kerana data-data yang digunakan bersifat spara tersusun. Kertas kerja ini mempamerkan kemampuan-kemampuan GIS dalam membantu analisis-analisis pembuatan keputusan yang terlibat dengan data-data ruangan untuk digunakan dalam membuat keputusan khususnya bagi menilai kesesuaian tapak cadangan pembangunan. Keperluan-keperluan dalam membuat keputusan dikaji dan diselarikan dengan kemampuan-kemampuan GIS menyokong keperluan-keperluan tersebut. Spesiftkasi dalam sistem ARCVIEW versi 3.1 telah digunakan dalam ilustrasi persembahan merujuk kepada kes analisis kesesuaian tapak cadangan pembangunan bagi lot 2705 Daerah SPS, Seberang Perai P. Pinang. Hasilnya menunjukan terdapat beberapa elemen dalam GIS yang didapati berpotensi untuk digunakan bagi menyokong pengstrukturan data-data ruangan secara lebih bersistem dan mudah digunakan menyokong pemantapan proses pembuatan keputusan yang semakin diperlukan selari dengan perkembangan sosioekonomi negara.