Mengkaji potensi kompleks eriochrom cyanine-r-aluminium (ecr-al) dan chromazurol s- aluminium (cas-al) sebagai fasa reagen dalam pembinaan penderia ion fluorida berasaskan gentian optik / Che Faridah Osman, Musa Ahmad and Mohd. Jamaluddin Daud - Osman, Che Faridah; Ahmad, Musa; Daud, Mohd. Jamaluddin (2002)
Di dalam kajian ini, pencirian awal bagi tindak balas larutan kompleks reagen eriochrom cyanine-Raluminium (ECR-AI) dan chromazurol S-aluminium (CAS-AI) dengan ion fluorida telah dijalankan dengan menggunakan alat Spektrofotometer Ultralembayung- Nampak. Hasil analisis ke atas spektrum serapan menunjukkan bahawa kedua-dua kompleks reagen tersebut dapat mengesan kehadiran ion fluorida dengan baik. Kajian lain seperti pengoptimuman pH, graf kalibrasi dan kebolehulangan turut dilakukan ke atas kedua-dua larutan kompleks reagen. Penyediaan fasa reagen dilakukan secara penjerapan dengan menggunakan penyokong polimer, XAD 2. Suatu rod besi telah digunakan sebagai prob supaya manikmanik XAD 2 dengan reagen terpegun dapat bergabung dengan gentian optik dwicabang. Sahagian hujung rod besi direndamkan dalam larutan fluorida untuk menghasilkan satu sistem transduksi kimia yang cekap dan mantap. Pengukuran kepantulan bagi kedua-dua kompleks reagen terpegun sebelum dan selepas bertindak balas dengan ion fluorida (analit) dijalankan dengan menggunakan alat Spektrofotometer Gentian Optik.