Pengaruh iklim organisasi terhadap kepuasan kerja dalam organisasi sektor awam / Hashim Azmi Che Noh and Abdul Razak Kamaruddin - Che Noh, Hashim Azmi; Kamaruddin, Abdul Razak (2002)
Kertas ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh iklim organisasi dalam menentukan kepuasan kerja individu dalam organisasi awam di Malaysia. Ianya juga melihat tentang peranan faktor status organisasi yang akan mewujudkan perbezaan dalam persepsi iklim organisasi dan tahap kepuasan kerja kakitangan. Dengan menggunakan kaedah pensampelan berstrata, sebanyak 14 jabatan persekutuan dan negeri telah digunakan sebagai sampel kajian. Daripada organisasi ini seramai 263 responden telah ditemubual melalui soal selidik dengan soalan-soalan tentang persepsi iklim kerja dan kepuasan mereka. Data yang dikumpul kemudiannya dianalisis oleh pakej SPSS dengan menggunakan statistik ujian-t dan korelasi Pearson. Dapatan kajian mendapati adanya hubungan signifikan di antara iklim organisasi dan kepuasan kerja. Dimensi tanggungjawab, ganjaran, tahap presLasi, perhubungan dan identiti menonjolkan hubungan yang lebih kuat dengan kepuasan kerja bagi agensi persekutuan berbanding dengan agensi negeri. Begitu juga terdapat perbezaan iklim organisasi dan tahap kepuasan kerja bagi kcdua-dua agensi yang mana agensi persekutuan mempamerkan iklim organisasi yang lebih positif dan kepuasan kerja yang lebih tinggi.