E-fundamental of engineering seminar (sesi 20214 & 20222) / Nor Hanim Abd Rahman - Abd Rahman, Nor Hanim (Unit Penerbitan dan Publisiti JSKM, 2022)
Program Fundamental of Engineering Seminar mula diperkenalkan pada tahun 2017 apabila fakulti kejuruteraan mengenalpastikan kepincangan dari segi pencapaian siswa-siswi penerapan bagi subjeksubjek teras seperti Calculus dan Thermodinamik. Oleh sebab-sebab tersebut, satu program kerjasama antara Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM) dan Jabatan Sains Komputer dan Matematik (JSKM) yang bertajuk Fundamental of Engineering Seminar (FES) atau sebelum ini dikenali sebagai 'e- Bridging Program' telah diperkenalkan di Universiti Teknologi MARA, Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP). Bermula dari titik tolak tahun tersebut, program FES ini telah menjadi program tahunan FKM dengan kerjasama erat pensyarah-MAT455 JSKM. Justeru itu, program ini mensasarkan kepada beberapa objektif utama bagi mempersiapkan pelajar-pelajar Ijazah semester tiga terutamanya mereka yang meneruskan pembelajaran dari peringkat diploma, dengan empat kemahiran asas untuk menghadapi silibus Kalkulus Tambahan atau Further Calculus for Engineers and Scientists (MAT455).