Pembentukan metedologi pembangunan multimedia interaktif (mmi): suatu kajian empirikal di kalangan ahli pembangunan semasa & para akademik / Faizah Abdul Rahim - Abdul Rahim, Faizah (2002)
Pelbagai pendekatan atau metodologi telah diguna pakai untuk membangunkan projek multimedia interaktif terutamanya pembangunan perisian kursus. Antaranya ialah Model Air Terjun Multimedia, Model Yang, Model PROFIL, Model Blum, Model Roslan, Model Mok, Model England & Finney, dan Model Martin. Hasil tinjauan kajian empirikal dan juga beberapa kajian yang dilaksanakan di U.K dan Australia menegaskan yang betapa pentingnya mengamalkan metodologi yang diperkenalkan oleh para akademik dan teknik-teknik pengurusan. Mereka juga menganggap yang pengurusan projek adalah perkara yang kritikal dalam kejayaan sesuatu projek. Berasaskan kepada kajian model-model di alas, suatu kajian tinjauan diadakan di kalangan syarikat Multimedia di Malaysia. Suatu model pembangunan multimedia interaktif di utarakan berdasarkan kepada beberapa hasil tinjauan di atas mengenai metodologi pembangunan multimedia interaktif. Kertas kerja ini akan membincangkan model-model yang sedia ada dan satu cadangan model pembangunan multimedia interaktifberteraskan pengurusan projek.