Teknik konjoin kabur: suatu pendekatan alternatif / Jasmani Bidin, Dan Nadzri Mohamad and Abu Osman Md Tap - Bidin, Jasmani; Mohamad, Dan Nadzri; Md Tap, Abu Osman (2002)
Kajian ini melihat pendekatan alternative penganalisaan data sesuatu penyelidikan melalui teknik konjoin kabur. Teknik ini dilihat sesuai untuk menganalisis data berbentuk linguistik kabur. Hasil analisis mampu menerangkan tahap penilaian responden serta darjah kekuatannya. Dua contoh kajian yang menggunakan pendekatan teknik konjoin kabur ialah kajian tahap keutamaan pilihan pengguna dan tahap keutamaan pemilihan bidang pengajian. Teknik ini terbukti berkeupayaan memberikan ulasan yang munasabah dan bermakna dalam memberikan maklumat tambahan kepada ukuran min yang biasa digunakan.