Belajar guna aplikasi kalkulator grafik desmos untuk pengguna baharu / Siti Asmah Mohamed - Mohamed, Siti Asmah (Unit Penerbitan dan Publisiti JSKM, 2022)
10 Tip Menggunakan Kalkulator Grafik desmos 1. Kalkulator grafik desmos ialah satu alat bantu dalam talian yang menyediakan pendekatan interaktif, dinamik dan persuasif bagi membantu para pendidik dan pelajar dalam pengajaran dan pembelajaran. Pengguna boleh terokainya sendiri untuk melihat apa yang tersedia di dalamnya. 2. Kalkulator grafik desmos boleh diakses oleh pengguna dalam talian sama ada pada komputer riba, desktop atau telefon mudah alih (tersedia di Apple Store dan Google Play). Pengguna boleh akses pada pautan https://www.desmos.com/ dan tekan kekunci Graphing Calculator atau terus akses pada pautan https://www.desmos.com/calculator . 3. Kalkulator grafik desmos sebagai grafik awal kalkulator yang boleh digunakan secara percuma dan mesra pengguna. 4. Aplikasi ini membolehkan pengguna membuat graf berbilang fungsi pada skrin yang sama, mengetahui lebih lanjut tentang fungsi grafik, memplot jadual data, menilai persamaan, meneroka transformasi dan banyak lagi. Output graf adalah sangat ringkas dan boleh difahami.