Penyediaan kuiz dan permainan (game) dengan aplikasi Genially / Siti Asmah Mohamed - Mohamed, Siti Asmah (Unit Penerbitan dan Publisiti JSKM, 2022)
Pengenalan Genially: Genially merupakan aplikasi yang boleh digunakan secara percuma selepas mendaftar untuk penggunanya membuat kandungan imej interaktif, baik dalam bentuk poster, video, infografik, penyediaan slaid, kuiz dan gamification dan sebagainya. Bahan yang dihasilkan boleh di kongsi bersama orang lain. Templat yang disediakan telah dimasukan pelbagai elemen seperti corak yang menarik, animasi, audio, transition dan lain-lain lagi. Bayaran hanya dikenakan sekiranya pengguna ingin mengunakan templat premium yang boleh dimuat turun hasilnya dalam bentuk PDF dan JPG sekiranya untuk melihat bahan tersebut diluar talian. Semuanya sangat menarik dan jarang diperolehi dari aplikasi yang lain. Salah satu kaedah bahan pengajaran yang menarik dan berkesan untuk menguji daya ingatan pelajar ialah melalui penyediaan kuiz dan permainan (game) yang disediakan dalam genially. Terdapat pelbagai templat kuiz dan permainan (game) menarik yang boleh dipilih untuk memberikan pengalaman belajar yang menarik disamping pelajar dapat mengulangi berulang kali dan tiada markah diberikan. Berikut adalah langkah-langkah penyediaan kuiz dan permainan (game).