Biologi molekul dan makmal mega / Dr Amirul Adli Abd Aziz - Abd Aziz, Amirul Adli (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Bidang kajian biologi molekul telah menempa nama di institusi penyelidikan dan industri seluruh dunia berikutan keperluan tinggi terhadap penyelesaian masalah utama global saban hari. Daripada isu keselamatan makanan dan perubahan iklim kepada kesihatan umum dan pembangunan mampan, bidang ini mampu memberi pengetahuan yang dalam terhadap ilmu-ilmu asas yang berpotensi untuk diaplikasikan menerusi teknologi arus moden yang kemudiannya dapat memacu inisiatif penyelesaian masalah global. Kepentingan Bidang Biologi Molekul; Pemahaman terhadap struktur dan interaksi antara biomolekul aktif mikroorganisma dan virus pembawa penyakit terhadap sasarannya di dalam tubuh manusia dapat membantu dalam merekabentuk molekul kecil yang boleh merencat aktiviti mikroorganisma tersebut, justeru menjadi salah satu cara penyelesaian untuk mengubati dan merawat sesuatu penyakit. Ubatubatan yang lazim digunakan seperti antibiotik, antikulat, antiviral dan vaksin berjaya merawat penyakit berjangkit tidak lain tidak bukan hasil daripada penghayatan dan eksplorasi ilmu dalam bidang biologi molekul.