Teknologi plastik dan kesannya / Nurul Ain Jamion and Ratnazuarni Ramli - Jamion, Nurul Ain; Ramli, Ratnazuarni (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Plastik adalah sebatian kimia polimer sintetik atau tiruan unik dan menyerupai resin semula jadi yang paling biasa digunakan dalam kehidupan manusia. Plastik dibentuk menerusi tindak balas kimia pempolimeran melibatkan molekul kecil monomer. Gabungan monomer-monomer kecil membentuk molekul besar dan kompleks melalui ikatan kimia polimer. Teknologi plastik digunakan dalam pelbagai jenis aplikasi kerana boleh dibentuk ketika lembut dan kemudian dikeraskan bagi mengekalkan bentuk tersebut. Antara sifat plastik ialah mempunyai rintangan haba dan elektrik, ketahanan mekanikal yang tinggi, dan lambat untuk diurai. Oleh kerana sifatnya yang eksklusif, plastic banyak digunakan dalam pelbagai sector seperti pembungkusan, pengangkutan, elektronik, tekstil dan pembuatan.