Kesan komposisi serabut tandan kosong kelapa sawit (stkks) ke atas sifat mekanik komposit busar poliuretana berasaskan minyak isirong kelapa sawit (pko) / Ernie Suzana Ali ... [et al.] - Ali, Ernie Suzana; Ahmad, Sahrim; Zakaria, Sarani; Badri, Khairiah; Mohd, Noor Khairin (2002)
Busar tegar poliuretana berketumpatan sederhana telah disediakan daripada poliol berasaskan minyak isirong kelapa sawit (PKO). Kajian ini bertujuan untuk melihat kesan serabut tandan kosong kelapa sawit (EFB) sebagai penguat di dalam busar poliuretana berketumpatan sederhana. Serabut tandan kosong kelapa sawit (EFB) yang bersaiz 150 < x ≤ 300 µm digunakan dalam kajian ini pada komposisi 3, 6, 9 dan 12 %. Penyediaan busar ini menggunakan air sebagai agen pembuihan. Analisis yang dilakukan ialah kekuatan mampatan, kelenturan, kestabilan dimensi dan morfologi busar. Penambahan gentian ini telah memperbaiki sifat mampatannya dengan peningkatan sehingga 32%.