Ikan bandaraya: ancaman atau rahmat tersembunyi? / Wan Azman Wan Ismail ... [et al.] - Wan Ismail, Wan Azman; Zamery, Muhammad 'Izzuddin; Ramli, Nor Amlizan; Baharuddin, Haslawati (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Ikan keli berperisai atau pleco, adalah spesies ikan pendatang yang boleh ditemui di dalam banyak habitat air tawar di seluruh dunia termasuk di Malaysia. Ikan ini berasal dari Amerika Selatan dan mula diperkenalkan ke Malaysia pada sekitar tahun 70-an untuk penggemar ikan-ikan hiasan air tawar. Juga lebih dikenali sebagai ikan bandaraya kerana tabiatnya yang gemar membersihkan dasar dan dinding akuarium daripada alga dan kotoran lain. Ikan ini mempunyai kadar pembiakan yang pantas, jangka hayat sepanjang 5 tahun, dan daya tahan yang tinggi terhadap persekitaran yang tercemar. Mampu membesar sehingga sepanjang 50 cm, ditambah pula dengan "perisainya" yang sukar ditembusi oleh haiwan pemangsa, membolehkannya membiak dengan bebas dan mendominasi banyak sungai seperti Sungai Langat, Sungai Perai, Sungai Skudai dan Sungai Gombak.