Sorotan kerja lapangan pelajar untuk subjek berteraskan ekologi dan alam / Nursyazni Abdul Rahim ... [et al.] - Abdul Rahim, Nursyazni; Mohd Zawawi, Ahmad Zaimi; Mohamad, Nurliyana; Ramli, Nur Hasyimah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Ibarat aur dengan tebing, ibarat isi dengan kuku. Begitulah perumpamaan alam sekeliling kita dengan subjek biologi; Tidak dapat dipisahkan. Terdapat beberapa subjek dalam pelan pengajian pelajar Sarjana Muda Biologi (AS201) di Universiti Teknologi MARA yang berteraskan alam dan ekologi. Antara subjek-subjek yang perlu diambil oleh pelajar adalah Kepelbagaian Biologi (BIO460), Proses dalam Ekologi (BIO464) dan Ekosistem dan Konservasi (BIO652). Sepertimana nama dan pengisian subjek-subjek tersebut adalah berkaitan rapat dengan alam, beberapa orang pensyarah Pusat Pengajian Biologi seperti Dr Nur Hasyimah Ramli, Encik Ahmad Zaimi Mohd Zawawi, Puan Nursyazni Abdul Rahim serta Dr Nurliyana Mohamad, telah mengambil inisiatif untuk membawa pelajar yang mendaftar ketiga-tiga subjek itu turun ke lapangan bagi merasai sendiri pengalaman mendekati serta mengkaji alam lebih dekat dan nyata. Setelah mendapat kelulusan dan sokongan padu dari pihak pengurusan UiTM Cawangan Negeri Sembilan, akhirnya perancangan yang dirangka selama beberapa minggu dapat direalisasikan. Pada tanggal 8 Disember 2022, seramai 121 orang pelajar yang terlibat telah dibawa ke Pantai Cahaya Negeri dan Pulau Burung di Port Dickson, Negeri Sembilan untuk menjalankan kerja lapangan secara in situ. Pihak UiTM Cawangan Negeri Sembilan juga amat terhutang budi pada pihak Majlis Perbandaran Port Dickson yang telah memberikan kebenaran untuk menjalankan kerja lapangan di sana. Seawal jam 9 pagi, 121 orang pelajar