Lawatan ke mahkamah dengan teknologi terkini, pengalaman baharu kepada pelajar fakulti perakaunan / Dr Farihana Abdul Razak ... [et al.] - Abdul Razak, Farihana; Mohd Zain, Muhamad Ikhwan; Md Rashid, Nurul Izzati; Osoman, Afidah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Jabatan Undang-Undang di UiTM Cawangan Perak, Kampus Tapah telah mengadakan satu lawatan khas bersama pelajar terpilih semester tiga dari Fakulti Perakaunan yang mempelajari topik khusus berkaitan tentang sistem kehakiman di Malaysia. Bertujuan untuk merasai pengalaman secara langsung di mahkamah sebenar, lawatan ke Mahkamah Majistret Tapah, Perak ini merupakan program julung kali diadakan kepada pelajar dan pensyarah pengiring. Hasilnya, lawatan ini memberikan pengalaman pertama yang sangat berharga buat kesemua peserta. Umum mengetahui, Mahkamah ialah sebuah tempat atau platform untuk mendapatkan pengadilan dari segi perundangan bagi semua kes yang mempunyai pertikaian. Selain itu, Mahkamah turut mendengar keskes berkaitan dengan orang kena tuduh (OKT) dan orang kena saman (OKS).