Persepsi guru-guru terhadap persekolahan satu sesi / Syed Jamal Abdul Nasir Syed Mohamad - Syed Mohamad, Syed Jamal Abdul Nasir (2002)
Kajian ini bertujuan meninjau persepsi guru-guru terhadap rancangan Kementerian Pendidikan Malaysia untuk melaksanakan sistem persekolahan satu sesi. Kajian ini dijalankan secara penyelidikan kuantitatif dengan mengedarkan barang soal selidik yang mengukur persepsi guru-guru terhadap sekolah satu sesi. Hasil kajian mendapati persepsi guru-guru terhadap perlaksanaan sekolah satu sesi adalah pasitif apabila 55% daripada guru-guru tersebut bersetuju dengan cadangan sekolah satu sesi. Walau bagaimanapun 55% daripada guru-guru tersebut menyatakan bahawa sekolah satu sesi hanya sesuai dilaksanakan pada tahun 2020. Perbezaan jantina dan sesi guru mengajar tidak menunjukkan perbezaan yang signifikan dalam memperngaruhi persepsi guru.